Uzmanlar tarafından son yıllarda artworkış gösterdiği söylenen dış gebelikle ilgili tüm bilinmeyenleri 9 soruda anlattık.
Başta özellikle bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmak üzere bir takım enfeksiyonlar fallop tüplerde ve yakındaki diğer organlarda iltihaplanmaya neden olabilir.
Bunun yanı sıra kadınsal hormonlarda dengesizlik oluşması, ilişki sonrasında döllenen yumurtanın normalin dışında gelişim göstermesi gibi sebepler de dış gebeliğin nedenleri arasında sayılabilir.
Bunun yanında riskli tabloda olan kadınlar eğer gebe kalırlar ise diğer risk etkenleri bulunmayan kadınlara göre daha sıkı takip altına olacaklardır. Buda daha sık doktor kontrolleri demektir.
Karın/ kasık ağrısı: Karın ağrısı en sık görülen belirtidir ve vakaların neredeyse hepsinin dış gebelik olduğunu gösterir. Karın ağrısının sebebi ise normalde bebeğin geliştiği yer olan rahim vücutta en fazla genişleyebilen bir organdır fakat dış gebelikte bebeğin olduğu yer rahim olmadığından yerleşilen yer bir süre sonra dokuya baskı yaparak veya orayı rüptüre (parçalanma) yaptığından dolayı ağrı gelişmektedir.
Bu hormon tamamen aşağı inip sıfır olmazsa, gebelik dokusu tam olarak vücut dışına atılamamış anlamına gelir. Bu durum ise ek tedaviler ile giderilir.
Halk arasında yaygın olarak "tüplerin bağlanması" olarak bilinen ve kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olan tüp ligasyonu sonrasında da hamile kalan bireylerde dış gebelik gelişmesi riski daha yüksektir.
Doktor bireyin hamile olduğunu doğrulamak için insan koryonik gonadotropin hormonu yani HCG kan testi yapılmasını isteyebilir. Bu hormonun seviyeleri hamilelikte artar.
Dış gebeliğin elbette ilk nedeni yumurtanın rahimde değil follop tüplerde tutunmasıdır. Gelişme şansı bu bölgede yoktur. Bu nedenle dış gebelik olarak adlandırılan durumla karşılaşılmaktadır.
Dış gebelik sonrası hamileliğe karar verirseniz, doktorunuzla birlikte dış gebelikten sonra gebelik için uygun bir tedavi systemı geliştirebilirsiniz.
Dış gebelik, erken teşhis ve tedavi edildiğinde genellikle komplikasyonsuz iyileşme sağlar. Ancak sonraki gebeliklerde gebeliğin normal olmasını etkileyebilir ve bazen infertiliteye yani kısırlığa neden olabilir.
Bu dönemde döllenmiş yumurta fallop tüplerine ulaşırken bu tüplerin hasar görmesi veya fonksiyonlarının bozulması durumunda dış gebelik riski artabilir. Gebelik haftası ilerledikçe dış gebelik riski azalırken normal gebelik gelişimi sırasında döllenmiş yumurta rahim içine ulaşır ve rahimde yerleşir. Ancak, yine de nadiren ilerleyen aşamalarda da dış gebelik oluşabilir.
seven haftalık dış gebelik belirtileri nelerdir? 7 haftalık dış gebelik belirtileri arasında en yaygını karın ağrısıdır. Keskin, kramp benzeri bir acı şeklinde kendini gösteren ağrı alt karın ya da pelvik bölgede hissedilir. Vajinal kanama da sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Bu kanama hafif leke şeklinde olabileceği gibi yoğun bir şekilde de gerçekleşebilir ve rengi kahverengiden kırmızıya kadar değişebilir.
Fakat kadınlar her zaman kasık ağrısı, aşırı vajinal kanama Detaylı Bilgi Burada gibi belirtileri takip etmeli, bu belirtilerin gelişmesi durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna gitmelerini önermekteyiz.